Bild
Seuraava artikkeli

Darłowo, Puola

Matkavinkki

Itämeren rannikolla sijaitseva Darłowo kutsuu niin hiekkarannoille kuin kiehtoviin historiallisiin kaupunkikohteisiinkin.

Länsi-Pommerissa Itämeren rannalla sijaitseva Darłowon pikkukaupunki kutsuu tutustumaan kiehtovaan historiaansa. Puolassa on säilynyt runsaasti pieniä historiallisesti kiehtovia helmiä, jotka ovat historian tuoksinassa päässeet painumaan unohduksiin ja jääneet useimmilta matkailijoilta huomaamatta. Tuntemattomuuden aika on kuitenkin tulossa päätökseensä.
Voidaan väittää, että yksikään maa ei kärsinyt yhä pahasti raskaasta toisesta maailmansodasta kuin Puola. Maan asukkaista neljäntoista prosentin lasketaan kuolleen sodan tuloksena, ja maan rajatkin muuttuivat, kun koko maa otti maantieteellisesti askeleen kohti länttä rauhanteossa. Kommunismin aika oli Puolan matkailullekin raskas ja kahlitseva, ja kiehtovasta historiastaan huolimatta moni kohde on jäänyt pitkäksi aikaa suurelle yleisölle melko tuntemattomaksi. Siinä missä länsimaalaiset saattoivat vetää viivan historiankirjoihinsa ja jättää sodan taakseen, Puolassa ihmisten sorto jatkui aina siihen saakka, että Gdanskista ponnistanut solidaarisuusliike sai riittävästi jalansijaa.
Kaupungin alkuaskeleet juontuvat 1000-luvulle. Wieprza-joki virtaa kaupungissa, ja merenkulun valvomista varten perustettiin linnoitus, joka loi pohjan kaupungin syntymiselle. Kaupungin perustivat tanskalaiset vuonna 1270 aivan linnoituksen kupeeseen. Kaupungin tarina uhkasi kuitenkin jäädä lyhyeksi, sillä jo vuonna 1283 se joutui sodankäynnin kohteeksi. Kaupunki kuitenkin rakennettiin uudelleen, ja vähitellen siitä muotoutui itsenäinen Hansakaupunki.
Kuningas Eerik XIII Pommerilainen syntyi kaupungissa vuonna 1381. Sittemmin hän hallitsi niin Ruotsia, Norjaa kuin Tanskaakin, joskin jotkut väittävät, että osa tarinasta on sepitetty jälkikäteen historian värittämiseksi. Pohjoismaisen valtakauden jälkeen alue oli saksalaista maata, ja kaupunki tunnettiin nimellä Rügenwalde. 
Toisen maailmansodan kynnyksellä alue oli suosittu sotilasharjoituskohde. Vuonna 1935 Darłowoon rakennettiin raskaiden aseiden testausasema, jossa testattiin Krupp K5 -rautatietykkiä ja kanuunoita, joiden putken pituus oli 47 metriä. Lyhyen matkan päässä sijaitsee pieni Leban kaupunki, jossa saksalaisjoukot harjoittelivat Afrikan aavikkosotaa varten; kaupungissa on nimittäin upeita hiekkarantoja, jotka tänä päivänä tuovat mieleen ennemmin auringonpalvonnan ja kimaltavan uimaveden kuin sotaharjoitukset. Uimarannoista kannattaa nauttia, mutta jos kaupungissa käy perinteisen sotilasparaatin aikaan, sitä ei kannata jättää näkemättä.
Ainutlaatuisesti suunniteltu ja kaupunginmuurilla suojattu keskiaikainen keskusta on herännyt kommunismin romahduksen jälkeen uudelleen henkiin ja tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Puolentoista kilometrin mittainen muuri ei valitettavasti ole säilynyt kokonaisuudessaan, mutta vanhalla kaupunginportilla kannattaa ehdottomasti käydä. Käyntikohteista kiehtovimpiin kuuluu myös kunigas Eerikin linna, jonka voi todeta ainakin päällisin puolin selvinneen Puolan raskaan historian läpi. Linna toimi esikuvana Tanskan Helsingøriin rakennetulle Kronborgin linnalle, jonka kuningas Eerik rakennutti pakottaakseen Juutinrauman läpi kulkevat laivat maksamaan tullia.
Puola on uskonnollinen maa, ja kiehtovia kirkkoja on paljon; esimerkiksi Marian kirkko, johon Eerik XIII Pommerilainen on haudattu, sekä Pyhän Gertrudin kirkko. Tori ja sillä sijaitseva vuonna 1725 rakennettu kaupungintalo ovat nekin hyviä vaihtoehtoja matkailijalle. Wieprzan suulla kohoava 22 metrin korkuinen neliskanttinen majakka puolestaan mainitaan ensimmäisen kerran vuoden 1715 lähteissä, eikä vastaavaa kohdetta löydy muualta Puolasta.
Teksti Pelle Kjörling

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.