Bild
Seuraava artikkeli

Hailuoto - merestä noussut, hiekasta kasvanut

PERÄMEREN PERUKOILLA

Hailuoto, saari siellä jossain Perämeren rannikolla, voi kuulostaa camperistin korvaan hankalasti saavutettavalta kohteelta, mutta sitä se ei suinkaan ole.

Oulusta noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Hailuotoon on helppo ajaa Hailuoto -kylttejä seuraamalla. Finferriesin autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä arkisin tunnin ja viikonloppuisin jopa puolen tunnin välein ympäri vuoden. Ruuhkaisimmilla lomakausilla on syytä varautua jonoihin, mutta sesongin ulkopuolella lauttaan pääsy on jouhevaa. Maksuton laivamatka kestää 25 minuuttia ja ajan voi hyödyntää vaikkapa merimaisemaa tai matkustamossa sijaitsevaa valokuvanäyttelyä ihastelemalla.
Hailuoto on visiitin väärti niille, jotka rakastavat luontoa ja merta. Vajaat 2 000 vuotta vanha saari alkoi syntyä jääkauden jälkeisen maankohoamisen seurauksen. Edelleen saari kasvaa noin yhden senttimetrin vuodessa. Luonto ja rakennusten talonpoikaistyyli muodostavat Hailuodosta upean ja arvokkaan kansallismaiseman. Hailuodon suojelukohteina ovat linnut, ranta-alueet ja erikoiset harjumuodostumat. Asutusta saarella on ollut noin tuhat vuotta ja tällä hetkellä Hailuodossa on noin tuhat asukasta.
Lue juttu kokonaisuudessaan Camper 8 sivulta 72.
Teksti ja kuva: Virpi Rautiainen

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.