Bild
Seuraava artikkeli

Hel, Puola

Matkavinkki

Puolassa, kapean Helin niemimaan kärjessä, on sotilaallisesti merkittävä Helin kaupunki, jota toisen maailmansodan aikana puolustettiin viimeiseen saakka. Tänä päivänä kaupunki tunnetaan pienenä lomakeitaana.

Vihreän maiseman keskeltä pilkistää sään pieksemä tähystystorni. Se on muisto ajalta, jolloin kiehtova ja vielä melko tuntematon Helin lomakohde oli sotilaallisesti merkittävää ja raskaasti aseistettua aluetta. Niemellä oli sotilastoimintaa läpi koko 1900-luvun. Alueen historiaa ymmärtääkseen on palattava vuoteen 1918, jolloin niemimaasta tuli osa Puolan tasavaltaa. Puolan poliittinen kenttä ja rajat vaihtelivat tunnetusti tiuhaan 1900-luvulla. Puolan itsenäistymisen jälkeen alueelle perustettiin sotilastukikohta, ja kaupunkiin rakennettiin sekä tie- että rautatieyhteys läheisestä Puckin kaupungista. Kaikki saatiin valmiiksi vuoteen 1921 tultaessa. Kymmenen vuotta myöhemmin alueelle perustettiin laivastotukikohta, koko niemenkärjestä tuli sotilasaluetta, ja käytännössä kaikki siviilitoiminta kiellettiin. 1930-luvun puolivälissä toisen maailmansodan kynnyksellä alue oli raskaasti aseistettu. Kun Saksa ja Neuvostoliitto hyökkäsivät Puolaan syyskuussa 1939, Saksalta vei viisi viikkoa nujertaa Heliä puolustaneet 2000 sotilasta. Hel oli sodassa Puolan pisimpään puolustettu alue. Sittemmin myös saksalaiset puolustivat Heliä, jota kutsuttiin saksaksi nimellä Hela, viimeiseen saakka ja antautuivat vasta kuusi päivää Saksan antautumisen jälkeen, 14.5.1945. Kommunistinen Puola vahvisti aluetta entisestään, ja se säilyi erittäin merkittävänä sotilastukikohtana aina diktatuurin kaatumiseen saakka.


Helin sotilaallinen ja symbolinen asema on jättänyt runsaasti sotilashistoriallisia jälkiä, ja mielenkiintoisia käyntikohteita on paljon. Joillakin leirintäalueilla on säilynyt jopa vanhoja suojavarustuksia, jollaisia ei todennäköisesti muualla tapaa. Historian ystäville niemi ja kaupunki ovat oikea aarre.

Historian ohella toinen ilmeinen vetonaula on upea pitkä ja pyöreälinjainen hiekkaranta. Alueen omintakeinen geografia ja kapeimmillaan vain noin kilometrin levyinen niemeke muistuttaa kovasti Liettuan Kuurin kynnästä. Suojaisa ranta on unohtumaton käyntikohde. Matalan veden ansiosta ranta-alue on sukeltajien suosiossa, ja sukelluksen teemaksi voi ottaa kiehtovat hylyt, joita rannikolla on runsaasti. Kaunis ranta on myös suosittu kävelyretkien kohde. Sisämaassa Helin kaupungissa voi maistella kalastajien pyytämää kalaa; suojaisa sijainti hyödyttää myös kalastajia, sillä Itämerelle päin levittäytyvä metsäalue pitää tuulet riittävästi aisoissa.

Ajan saatossa seudulle on kohonnut koko joukko kiehtovia matkailukohteita kuten Hel Marine Station, jossa hoidetaan loukkaantuneita hylkeitä, jotta ne voitaisiin palauttaa terveinä takaisin Itämereen. Kaupungissa on myös kalastusmuseo sekä satavuotias majakka, joka sekin on suosittu käyntikohde. Kaupungin sotilaallisen historian tunnelmaan pääsee jo pelkällä kävelyretkellä kapeilla kaduilla, joita koristavat muistomerkeiksi pystytetyt vanhat torpedot ja miinat.

Teksti Pelle Kjörling 

Kuva Aeromedia 

 

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.