Bild
Seuraava artikkeli

Italian Riomaggiore

Matkavinkki:

Italian Liguriassa sijaitseva Riomaggiore on pieni urbaani paratiisi ja pala aitoa Italiaa.

Tie mutkittelee uskomattoman kaunista Ligurian rannikkoa pitkin. Sitruunapuut huojuvat tuulessa, meri on syvänsininen, ja aurinko paistaa miltei aina. Riomaggioren pikkukaupunki sijaitsee Pohjois-Italiassa Välimeren rannikolla. Mahtavat kalliot kurkottavat kohti taivasta, ja jokaiselta kalliontasanteelta pilkistää värikkäitä asuintaloja. Uintitaukoa kaipaavan tarvitsee vain pysähtyä, sillä uimaan näyttää pääsevän lähes missä vain.

Joku varmasti ihmettelee, miksi kukaan on keksinyt rakentaa kaupungin tälläiselle paikalle; sijainti ei juuri voisi olla epäkäytännöllisempi. Kadut on korvattu rappusilla, on ahdasta, ja joka puolella istuskelee porttiensa edustalla jakkaroilla italialaisrouvia tekemättä juuri mitään – tosin jatkuva portaiden kipuaminen saattaa toki viedä voimia ja kysyä lepotaukoja. Matkailijan näkökulmasta kaupunkikuva on kuitenkin erittäin charmantti ja maisemat unohtumattomat.

Kylän matkailu on melko vaatimatonta siihen nähden, että kohde sijaitsee Välimeren rannalla. Kylä on rakennettu kalliosyvänteeseen, ja sen pääkatu kulkee tunnelmallisesta satamasta ylös kylän poikki. Satama on niin pikkuruinen, että kaikille kalastajaveneille ei ole tilaa vedessä, vaan niitä on nostettu myös kuivalle maalle ahtaan pääkadun varteen. Puitteissa ei kuitenkaan ole valittamista, päinvastoin, välimerenelämän letkeys tekee syvän vaikutuksen, samoin kuin siestan mukanaan tuoma rauha.


Siestaa edeltää kuitenkin aina ateria, jota varten kannattaa ehdottomasti suunnata satamaan. Ruokalistalla on lähes poikkeuksetta kalaa ja vihanneksia. Tilaa aterian kylkeen raikas lasillinen valkoviiniä ja päätä ruokahetki viilentävällä jäätelöllä, niin jaksat lähteä kävelemään Via dell´amorelle eli ”rakkauden reitille”. Kovamielisenkään kävijän ei kannata kavahtaa Riomaggioren ja Manarolan kylät yhdistävän kävelytien romanttista nimeä, sillä reitti on upea. Noin kilometrin mittainen tie on osa laajempaa reittiä, Sentiero Azzurroa eli ”sinistä polkua”, jonka taittaminen kokonaisuudessaan vie viitisen tuntia. Reitin päätepisteestä pääsee takaisin veneellä. Riomaggiore on yksi Cinque Terren alueen kylistä, ja kylästä toiseen pääsee upeiden kävelyreittien ja veneiden lisäksi junalla. Kävellen pääsee kuitenkin parhaiten ihastelemaan paikallisten hoitamia viiniköynnöksiä, sitruunapuita ja oliivilehtoja. Ota mukaan eväskori ja vietä evästauko oliivipuiden katveessa.

Kaupungin vähäinen matkailu riippuu ehkä osin siitä, ettei siellä ole hiekkarantaa, mutta vastineeksi sataman itäpuolella on kiviranta, jonka vesi on kristallinkirkasta.

Illan tullen otetaan mallia paikallisista ja istutaan trattoriassa myöhäiseen iltaan pizzaa, pastaa, spaghetti frutti di marea ja muita italialaisia erikoisuuksia maistellen. Ruoka on italialaisten henkireikä, ja tilaamamme pizzat ovat vain yksi esimerkki lukuisista tarjolla olevista herkuista. Päivällä kannattaa syödä kevyesti ja käydä tekemässä lenkki rakkauden reitillä niin, että vatsassa on taas illan tullen riittävästi tilaa.

Aamulla kukin pujottelee tiensä tungoksen läpi paikallisen leipomon tiskille, sillä jonottamisen käsite on italialaisille vieras. Leipomon antimet kruunaa rauhassa nautittu camembert ja parmankinkku sekä hunajameloni.

Tätä osaa Italiasta tuntemattomille matka Liguriaan on odottamisen arvoinen. Alueen maisemiin on helppo ihastua. Jos tasapintainen ja matkailijoiden suosima itäinen rannikko on joskus tuottanut pettymyksen, kannattaa Ligurialle antaa silti tilaisuus, sillä se näyttää Italiasta aivan omanlaisensa puolen. Genovan suuntaan matkaansa jatkava kohtaa jälleen uusia oliivilehtoja, vehreitä vuorenrinteitä, ihmeköynnöksiä ja sypressejä sekä lisää Riomaggioren tyyppisiä pieniä kyliä.Vastaavaa ei aivan äkkiä muualla tapaa.

Teksti Pelle Kjörling 

Kuva Duespaghetti 

 

 

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.