Bild
Seuraava artikkeli

Narva-Jõesuu, Viro

Matkavinkki:

Moni ei ehkä tulisi heti ajatelleeksi Itämerta rantalomailijan unelmaksi. Virossa Viron ja Venäjän rajalla on toistaiseksi monille suomalaisille tuntematon Narva-Jõesuun kaupunki ja kolmentoista kilometrin pituinen hiekkaranta.

Narva-Jõesuussa toivottaa matkailijat tervetulleeksi silmänkantamattomiin jatkuva hiekkaranta, joka ei jää kakkoseksi, olipa vertailukohtana mikä tahansa tunnetumpi Itämeren ranta. Kaupunki sijaitsee Suomenlahden rannalla Narvajoen suulla, aivan Venäjän rajalla. 5000 kilometrin mittainen Euroopan kaukovaellusreitti E9, joka alkaa Portugalin Cabo de São Vicentestä, päättyy Narva-Jõesuuhun. 

Narva-Jõesuu kullankeltaisine hiekkarantoineen on ollut tärkeä matkailukohde jo usean vuosikymmenen ajan. Ensimmäisen maininta paikasta on vuodelta 1503. Vuonna 1684 kaupunki sai vähemmän mairittelevan nimen Hungerburg, "nälkäkaupunki", mutta nimi ehti vaihtua useaan otteeseen ennen kuin kaupunki lopulta kastettiin neutraalisti Narva-Jõesuuksi vuonna 1922. Tänä päivänä kaupunki katsotaan yhdeksi Viron kauneimmista alueista, joka on aikanaan vetänyt puoleensa myös taiteilijoita ja kirjailijoita. Ranta ei suinkaan ole ainoa vetonaula, vaan seudulla on paljon kiehtovia ja omaperäisiä maisemia, jotka ovat säilyneet samanlaisina jopa vuosisatojen ajan. Tällaisia ovat esimerkiksi tuoksuvat mäntymetsät, joissa meren kohinan tilalla kantautuu puunlatvojen suhina.

Itämeren helmeksikin kutsutulle seudulle saapui aikanaan myös venäläistä yläluokkaa läheisestä Pietarin kaupungista. Sana kiiri kauas, ja väkeä saapui jopa Moskovasta, Krimiltä ja Kaukasiasta saakka. Tulijat toivat mukanaan rikkauksia, ja alueelle kohosi jo varhaisessa vaiheessa kylpyläkeskuksia. Ensimmäinen avasi ovensa jo vuonna 1876, vaikka varsinainen ryntäys antoikin odottaa itseään 1900-luvulle. Nykyään kylpylätarjonta on runsas, ja kävijä voi edulliseen hintaan nauttia ylellisistä palveluista, hoidoista ja mutakylvyistä tai kylpyläkulttuurin sijaan tutustua rauhallisen ja kauniin kaupungin kulttuurihistoriaan, joka on sekoitus Viroa ja Venäjää.

 

Teksti Pelle Kjörling 

Kuva Visit Estonia 

 

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.