Bild
Seuraava artikkeli

Schwarzwald - upeita luontoelämyksiä

Matkavinkki

Schwarzwald, "mustametsä", kattaa yli kahdeksankymmentä prosenttia eteläsaksalaisen Baden-Württembergin osavaltion alueesta. Metsä on jylhää ja synkkää – ja tarjoaa paljon vaelluksen ystäville sekä muille luonnon ystäville.

Schwarzwaldissa luonto elää omilla ehdoillaan. Ilma on hapekasta ja raikasta, ja maisemat jatkuvat toisinaan rikkumattomina niin pitkälle kuin silmä kantaa. Lähes ainoat kuuluvat äänet ovat puunlehtien havina ja linnut. Tonava alkaa Schwarzwaldista. Alueen sydämessä sijaitsee Baiersbronnin pikkukaupunki suhteellisen lähellä sekä Ranskan että Sveitsin rajaa. Kaupunki ympäristöineen oli aikoinaan köyhää seutua, jolta moni lähti paremman toivossa Amerikkaan noin satakunta vuotta sitten, mutta tänä päivänä alue on jo noussut muun maan tasolle. Schwarzwald tarjoaa upeat puitteet esimerkiksi vaellus- ja pyöräretkille.

Alue on vuoristoista, ja vuorten rinteitä pitkin laskee pieniä hyisen kylmiä vesiputouksia. Suurimmillaan vuortenhuiput kohoavat runsaan 1400 metrin korkeuteen.

Korkealle kohti taivasta kurkottavat myös sammalten peittämät puut. Nykyisin ihminen puuttuu useimpien metsien kasvuun, vaikka kädenjälkeä ei välttämättä aina huomaa. Schwarzwaldin kansallispuistossa on kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä meneillään projekti, jossa metsiin ei kajota, vaan niiden annetaan kasvaa omin päin. Maisema poikkeaa tavallisista metsistä. Jotkut puista ovat yli 200-vuotiaita, eli jo kuusi ihmissukupolvea on ehtinyt nähdä ne. Kun muuttoaalto Amerikkaan oli käynnissä, ne olivat ehtineet jo satavuotiaiksi. Kasvisto on uusiutumassa. Oppaamme kertoo innokkaasti esimerkiksi alueella leviävistä sienilajeista.

Metsän siimeksen laaksoissa on vanhoja luostareita, joista osasta on jäljellä pelkät rauniot, osa on kunnostettu, sekä asuintaloja, joiden julkisivut ovat moitteettomassa kunnossa ja joita vierustavat yrttitarhat. Lukitsematon polkupyörä nojaa vasten aitaa, joka kehystää maisemaa kauniisti. Metsänlaidassa kasvillisuuden suojissa voi nähdä siellä täällä kauriita, murmeleita on hieman vaikeampi bongata.


Tien läheisillä vuorenrinteillä laiduntaa lehmiä. Joissakin taloissa pöytään kannetaan tuorettakin tuoreempaa, täysin prosessoimatonta maitoa, ja ehkä siitä valmistettua juustoakin. Täällä ihminen, eläimet ja luonto elävät lähellä toisiaan.

Baiersbronnissa on 14 000 asukasta. Kaupunki jakautuu helminauhana levittäytyviin alueisiin. Hotelleja on nykyään paljon, ravintoloita sitäkin enemmän. Missään muualla ei ravintoloille ole myönnetty yhtä paljon Michelin-tähtiä suhteessa asukaslukuun kuin Baiersbronnissa; kahdella ravintolalla on kolme tähteä ja yhdellä ravintolalla kaksi. Silti muissakin ravintoloissa on tarjolla erittäin maistuvaa, paikallisiin raaka-aineisiin perustuvaa ruokaa. Olut on sekin tietysti erittäin hyvää. Pieniä panimoita riittää miltei lukemattomiin. Saksalainen olutperinne voi hyvin, vaikka monissa muissa maissa oluen valmistus onkin laajempaa ja juontuu kauemmas historiaan. Saksan valtti on niin sanottu Reinheitsgebot, oluen puhtauslaki, joka kielsi turhien ainesosien käytön oluissa. Laki on saksalaisten ylpeydenaihe. Se on ehkä maailman vanhin elintarvikelaki: sen juuret juontuvat 900-luvulta, mutta virallisesti määräys on vuodelta 1516. Saksalainen viininvalmistus taas keskittyy lyhyehkön matkan päähän pohjoiseen Reinin ja Moselin laaksoon.

Schwarzwaldissa niin mieli kuin kehokin tulee ravituksi.

 

Teksti ja kuvat Pelle Kjörling 

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.