Bild
Seuraava artikkeli

Suomalainen on saunahullu

UUTINEN

Syyskuun puolivälissä pidetyllä Lahden Caravan-messuilla tuli A-hallissa vastaan Lahti-Huvilat–niminen yritys, joka oli esillä ensimmäistä kertaa näissä merkeissä.

Yrityksen vetäjä Paavo Hannula kertoo, että pyörien päälle on 15 vuoden aikana tehty jo 200 erilaista saunavaunua. Lahdessa mallistosta oli esillä kaksi versiota: yksiakselinen 3-metrinen ja kaksiakselinen 4,8-metrinen malli, jossa on erikseen pukuhuone. Komeimman 18 700 euroa maksavan mallin koripituus on 5,8-metriä ja sen perällä on 1200-litrainen 6–8 hengen palju. Pienempien mallien hinnat ovat hieman alle 8 000 ja 10 000 euroa.
Kilpailevaa saunavaunumallia esitteli Vesijärven rannalla monille karavaanareille tuttu rovaniemeläinen Martti Aula. Hän on pian kaksi vuotta viihtynyt rakentamansa erikoisuuden kanssa. Sen voi siirtää vaikka suksien päälle moottorikelkalla vedettäväksi. Kokonaismassa on 700 kiloa.
– Tällä on oltu tunturissa ja esimerkiksi viime keväänä kalassa Kilpisjärvellä. Se toimi kalastusporukan saunana viikon reissulla. Pyörillä vedettiin pohjoiseen ja asennettiin sukset pyörien tilalle, Aula esittelee.
Aulan omistama Aulanpaljet Oy toimii saunavaunun rakennuttajana ja myyjänä. Hintaa valmiille paketille kertyy noin 15 000 euroa. Seinärakenteena on 25-millinen Finnfoamilla eristetty ja lasikuidulla päällystetty elementti. Sisäpituus on 3,5, korkeus 1,9 ja leveys 1,8 metriä. Suksien pituus on 3 metriä ja leveys 20 senttiä. Kiukaana toimii kivillä ryyditetty telttakamiina. Lämminvesisäiliöitä on kaksi; toinen kiukaan vieressä ja toinen lauteiden tuntumassa katon rajassa.
– Vaikka tämä on kaukana kiukaasta, vesi lämpiää ylhäällä kuumaksi, Martti näyttää.
Vaunussa on myös pieni vetokoukku, jolla voi maastoon vetää esimerkiksi erillisen jalaksilla varustetun grillin. Varsinaiseen majoittumiseen Aulalla on jo pitkään ollut niin ikään moottorikelkalla vedettävissä oleva majoitusvaunu.
Ai niin: sen vetävän moottorikelkan voi ajaa saunaan sisälle isosta takaluukusta eli jos haluaa tunturiin saunomaan, ajetaan saunakärryn kyytiin kelkka, kytketään saunakärry autoon ja lähdetään liikkeelle. Paikan päällä ajetaan kelkka ulos, vaihdetaan saunakärryyn sukset, kytketään kelkka ja paahdetaan keskelle ei mitään!

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.