Bild
Seuraava artikkeli

Uusia puhelinviruksia

tietoturva

Monet matkailuautoilijat ja -vaunuilijat ovat aktiivisia tietotekniikan käyttäjiä. Nyt myös rikolliset ovat oppineet hyödyntämään tekniikan heikkouksia, joten kannattaa pitää varansa.

Tämän vuoden kolmas neljännes oli menestyksekästä aikaa mobiililiikenteeseen keskittyville viruksen kehittäjille. Kansainvälinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab on löytänyt uuden haittaohjelman, joka pääsee käsiksi käyttäjän verkkopankkiin matkapuhelimen kautta.

Kaspersky Lab on julkaissut raportin viimeisimmän vuosineljänneksen haittaohjelmista. Kesäkuussa havaittu Svpeng-troijalainen pääsee käsiksi mobiilikäyttäjän pankkitietoihin soluttautumalla matkapuhelimeen. Tavallisesti verkkopankkiin käsiksi pääseminen on vaatinut soluttautumista sekä tietokoneeseen että matkapuhelimeen.

Svpeng tarkistaa ensin matkapuhelimen saldon mobiilipankin kautta. Sen jälkeen puhelimeen tulee tarjous matkapuhelinsaldon lataamisesta. Svpeng hyväksyy tarjouksen, jolloin rahat siirtyvät käyttäjän pankkitililtä matkapuhelimeen. Haittaohjelma pääsee tällöin käsiksi rahoihin lähettämällä ne edelleen matkapuhelimesta digitaaliseen lompakkoon.

Syyskuussa huomattiin ensimmäiset trojalaisia levittäneen bottiverkoston tapaukset. Tämä merkitsee valtavaa levinneisyyttä, mikä puolestaan oli tärkeä tekijä pitkälle kehitetyn Obad-Androidtroijalaisen levinneisyydessä.

Kaspersky Labin tilastojen mukaan 97,5 prosenttia kaikista haittaohjelmahyökkäyksistä kohdistuvat Android-käyttöjärjestelmällä varustettuihin mobiililaitteisiin.


– Valtaosa Androidiin kohdistuneista haittaohjelmista on kehitetty rahan tai toissijaisesti henkilötietojen varastamiseen. Kaikki perinteisen metodit hyökkäysten levittämiseen, ja niiden kätkemiseen, vaihtavat nopeasti kohdettaan tietokoneista mobiililaitteisiin. Cyberrikolliset tekevät kaikkensa varastaakseen mahdollisimman paljon, ja virusten kehittäjät jatkavat mitä todennäköisimmin bottiverkkojen kehittämistä mahdollisimman monen Androidkäyttäjän saavuttamiseksi, kertoo Viktor Chebyshev, Kaspersky Labin virusanlyytikko.

Koko raportti on luettavissa englanniksi Securelistin kotisivuilta.

Teksti: Pelle Kjörling

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.