Bild
Seuraava artikkeli

Wismar, historiallinen hansakaupunki

Matkavinkki:

Vanha Itä-Saksan kaupunki ja nykyinen Unescon maailmanperintökohde. Wismarin hansakaupungilla on vahva historiallinen leima, joka sisältää jäänteitä kaupungin merenkulusta, kalastuksesta ja tietenkin kaupankäynnistä Hansaliiton aikakautena. Vanhan kaupunginkeskustan restaurointiin sijoitettiin Länsi- ja Itä-Saksan yhdistymisen jälkeen mittavia summia, ja tänä päivänä kaupunki kukoistaa

Pohjois-Saksan suurin markkinapaikka kahviloineen ja ravintoloineen sijaitsee Wismarissa. Aukiolla on myös Wismarin vanhimpiin rakennuksiin lukeutuva näyttävä Alter Schwede, "vanha ruotsalainen", joka on peräisin vuodelta 1380. Kaupunki siirtyi Ruotsin omistukseen vuonna 1632, ja ruotsalaisajasta on jäljellä erilaisia muistomerkkejä kuten ruotsalaisen komendantin talo, ruotsalainen muistokivi Swedenstein ja Zeughaus eli asevarasto. Viehättävässä vanhassa satamassa voi ihmetellä kalastajaveneiden rivejä ja ostaa kalastajilta tuoretta kalaa. Lyhyen matkan päässä on Brauhaus am Lohbergin panimo, johon kannattaa käydä tutustumassa. Kiehtova nähtävyys on myös Fürstenhof, missä Ruotsin vallan aikaan toimi Ruotsin Wismarin tuomioistuin.

Kolmikymmenvuotinen sota koetteli Wismaria tuntuvasti. Ruotsalaiset joukot valtasivat kaupungin vuonna 1632, ja Westfalenin rauhassa kaupunki siirtyi Ruotsin hallintaan. Kaupungin strateginen sijainti on kiinnostanut historian saatossa monia vallanpitäjiä, ja piiritykset, sodat, tulipalot ja ryöstöretket ovat ikuistaneet paikkansa kaupungin historiassa. Lopulta Ruotsi panttasi kaupungin Mecklenburgille sadaksi vuodeksi, mutta sopimuksen päätyttyä vuonna 1903 Ruotsi ei lunastanut kaupunkia takaisin, ja niin Wismar siirtyi Mecklenburgin hallintaan.  

Toinen maailmansotakaan ei päästänyt Wismaria vähällä, sillä lentokonevalmistaja Dornierin päätehdas sijaitsi kaupungin laidalla. Moni historiallinen rakennus vaurioitui sodassa. DDR:n aikana Wismar oli Itä-Saksan suurin vientisatama ja merkittävä sotilaskaupunki.

Ainakaan historian havinaa ei tästä kiehtovasta kaupungista siis puutu!

 

Teksti Pelle Kjörling 

Kuva Wikipedia 

 

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.