Bild
Seuraava artikkeli

Ajoneuvon perusvero nousi vuoden 2016 alkaessa

Uutiset

Ajoneuvoveron perusvero nousi vuoden 2016 alkaessa. Halutessaan verovelvollinen voi myös muuttaa veron maksuerien määrää.

Ajoneuvovero
 
Koska ajoneuvovero on päiväkohtainen ja peritään kultakin kaudelta etukäteen, viime vuonna ajoneuvoveroa maksaneet joutuivat jo viime vuonna maksamaan tämän vuoden puolelle ulottuvilta päiviltä korotettua veroa.
 
Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Jos auton polttoaineena on moottoribensiini, sillä on vain perusvero. Kaikilla muilla on lisäksi käyttövoimavero.

Ajoneuvoveron perusvero

Perusvero määräytyy joko auton CO2-päästön mukaan tai sen puuttuessa auton kokonaismassan mukaan. Koska miltei kaikista matkailuautoista, jotka ovat autoverottomia, CO2-päästötieto puuttuu, niiden ajoneuvoveron perusvero määräytyy auton kokonaismassan mukaan.

Perusvero suosii CO2-päästötiedoin varustettuja autoja

Verotusta ohjaava laskentakaava laadittiin Trafin ehdotuksen perusteella sellaiseksi, että verotus osaltaan ohjaa auton ostossa valitsemaan autoja, joiden CO2-päästö on pieni. Eduskunta hyväksyi perustelut. Niinpä ajoneuvoverotuksessa kokonaismassaltaan suuret autot maksavat todellisuudessa kovempaa veroa kuin vastaavan painoiset autot, joilla CO2-päästötieto on.

Käyttövoimavero perustuu kokonaismassaan

Käyttövoimavero määrätään ajoneuvolle, jota käytetään muulla voimalla tai polttoaineella kuin moottoribensiinillä. Tämän veron kohteena ovat henkilö-, paketti-,  ja kuorma-autot, jotka käyttävät dieseliä, kaasua tai sähköä. Veron määrää ei ole sidottu CO2-päästöön vaan auton kokonaismassaan. Veron määrä muuttuu auton massan noustessa 100 kilon välein. Siksi jokainen alkava 100 kiloa nostaa verotason uudelle portaalle.

Tavallisten henkilöautojen ja kuorma-autojen käyttövoimavero on 5,5 senttiä. Sen sijaan  pakettiautojen, matkailuautojen ja huoltoautojen käyttövoimavero on 0,9 senttiä päivässä, mutta veron peruste on sama  kuin tavallisilla henkilöautoilla eli  kokonaismassa.

Julkiset ajoneuvoverotiedot

Trafin ajoneuvoveropalvelusta näkee rekisterinumerokohtaisesti, millaiset ovat auton erääntyneet ja erääntyvät ajoneuvoverot,  jos ajoneuvo on ajoneuvoliikennerekisterissä.  Palvelu on maksuton, eikä kirjautumista tarvita. Halutessaan  voi tallentaa tai tulostaa verotiedot.

Jos palveluun kirjautuu käyttämällä pankkitunnuksia, voi lisäksi saada oman ajoneuvon tekniset tiedot, katsastushistorian ja tiedon seuraavasta katsastusajankohdasta. Tämä palvelu on maksullinen.

Ajoneuvoveron voi maksaa myös kahdessa tai neljässä erässä

Ajoneuvovero on nyt mahdollista maksaa yhden sijasta myös kahdessa tai neljässä erässä. Maksun erien lukumäärän voi vaihtaa kerran verokaudessa, mutta muutoksesta tulee ilmoittaa ennen uuden verokauden ensimmäistä eräpäivää. Muutoksen voi tehdä vain ajoneuvoveron verovelvollinen.

Muutos käy kätevästi  Trafin sähköisessä asiointipalvelussa 24 h/vrk.  Muutettaessa aikaisemmin yhdessä erässä maksettu vero kahteen ja tai neljään erään, kannattaa huomioida, että ensimmäisen erän eräpäivä ei muutu. Lisäksi kunkin maksuerän määrään lisätään 3 euron suuruinen maksutapalisä.

Jos ajoneuvovero maksetaan kahdessa erässä, erien pituudet ovat 183 päivää ja 182 päivää (karkausvuonna 183 päivää). Maksettaessa ajoneuvovero neljässä erässä, kolme ensimmäistä erää ovat pituudeltaan 91 päivää ja neljäs erä 92 päivää (karkausvuonna 93 päivää).

Netin sijasta eräisyyden muuttaminen onnistuu myös puhelimitse soittamalla ajoneuvoveroneuvontaan p. 029 534 5125 mpm+pvm (palvelu avoinna ma-pe klo 8-18).

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.